Syrene_legetafel_banner

De muze

salvador_dali-galatea_of_the_spheres

‘Muze, bezing mij…’ Zo klinken de eerste woorden van HomerusOdyssee. Na hem volgden nog vele kunstenaars die muzen aanriepen om inspiratie te krijgen voor ze aan een kunstwerk begonnen, zo ook menig componist.

Helaas werd deze bewondering niet altijd beantwoord door het vrouwelijk schoon. Syrène laat in het programma “De Muzen” dan ook horen wat componisten op papier kregen in de ban van hun onbereikbare geliefde.
Al in de 14e eeuw werd Guillaume de Machaut eenzaam en verliefd achtergelaten door de meer dan veertig jaar jongere Péronne d’Armentières. Eeuwen later had Frédéric Chopin het ernstig te pakken van de Oekraïense Delfina Potocka. Zij studeerde piano bij hem en de vriendschap duurde Chopins hele leven: twee dagen voor zijn overleden zong ze hem op zijn verzoek toe met een aria van Händel. Echter, de gesuggereerde erotische brievenwisseling tussen beide bleek een vervalsing. Ook Gabriel Fauré was eveneens hevig verliefd, zijn muze was Marianne Viardot. Hij is vier jaar lang door haar aan het lijntje gehouden voor ze eindelijk instemde met zijn huwelijksverzoek. Helaas verbrak ze toch de verloving toen het erop aankwam.

Gelukkig voor u levert al dit hartenleed prachtige muziek op, waarvan u in dit concert getuige zult zijn. Het programma wordt door de vrouwen van Syrène toegelicht met intrigerende teksten, waarbij zij zelf in de huid zullen kruipen van muze of man.

Lees meer…

Syrène strikes back: part I Haydn

haydn,+franz+joseph+-+83+quartets,+volume+3++20+quartets+-+string+quartet+-+edited+by+andreas+moser+and+hugo+dechert+-+edition+peters_Syrène Saxophone Quartet was the first ensemble without strings to be accepted at the Dutch String Quartet Academy. Besides the wonderful enrichment of their practice this is also a possibility to enter a new world of repertoire. It is amazing do discover how well the string quartets of Joseph Haydn suit four saxophones. “This might have been done before, but never in the way Syrène does it”, according to Hans van der Boom – Radio 4. You can hear this for yourself in the program ‘Syrène strikes back: part I Haydn‘.

Read more…

La Nouvelle Vie

Kom helemaal in de kerststemming met de vier Winterse Sirenen. De dames van het Syrène Saxofoonkwartet maken van uw concert een winterse belevenis. U geniet van de prachtige klassieke muziek van Bach, Tjaikovsky en Saint-Saëns met tussendoor bekende kerstliederen. Het Syrène Saxofoonkwartet verzorgt een sfeervol concert en verzorgt een zeer stijlvolle afsluiting van het jaar.

 

 

 

Der Tod und vier Mädchen

Het meesterwerk ‘Der Tod und das Mädchen’ van Franz Schubert inspireerde Syrène tot het maken van een muzikaal programma rondom het thema van vergankelijkheid. Naast een bewerking van Schuberts strijkkwartet zijn de werken ‘Inblazen-Uitblazen’ (nieuw!) van Pieter Smithuijsen en ‘Twee Koralen’ van Klaas de Vries te horen. Samen met fotograaf Heidi de Gier gaat Syrène op zoek naar dit aloude thema. Tijdens het concert is een time-lapse fotografie van Heidi te zien op het podium.

Lees meer…

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hollen & Stilstaan

Syrène Saxofoonkwartet presenteert Hollen & Stilstaan. Een programma dat net zo raast en ruist als het moderne leven, maar ook serene rustmomenten kent. Want muziek laat de tijd voorbijgaan, maar brengt de tijd tegelijk tot stilstand.

De dames laten het publiek mindfull relaxen, om een moment later weer door een achtbaancompositie te sjezen. Ze laten je chillen en rennen voor je leven. En dat alles soms zelfs in hetzelfde stuk. Het is kortom Hollen & Stilstaan met Syrène! Je zou er de tijd haast van vergeten…

Proeflokaal

De dames van Syrène serveren u een muzikaal drankenkabinet. Door middel van een drankenkaart wordt u door het hele saxofoonlandschap geleid. U bent zelf de proever en op interactieve en theatrale wijze wordt het programma samengesteld. De menukaart bevat aperitieven, bieren, wijnen, likeuren en digestieven en bevat het hele muzikale spectrum. En het goede nieuws is: u rijdt zonder probleem weer naar huis…

 

 

Pitch Black

Syrène Saxofoonkwartet heeft voor Festival ZwArt een programma ontwikkeld rondom diens Artist in Residence; JacobTV.

Samen met drummer Henning Luther beweegt Syrène zich van het donker naar het licht, van de duisternis naar de hoop. Op hun pad komen ze niet alleen de muziek van JacobTV tegen, ook hele spannende bewerkingen van de muziek van Frank Zappa. En tussen de werken leiden de stemmen van de Syrènes de luisteraars naar hun heldere bestemming.

Chansons van toen, de stem van nu

Syrène Saxofoonkwartet breng een ode aan de chanson, maar steekt deze tegelijkertijd ook in een nieuw jasje. Hiervoor heeft Syrène de hulp ingeroepen van twee uiterst getalenteerde jonge musici.

Samen met tenor Rudmer de Vries voert Syrène liederen van Debussy en Fauré uit, maar dan wel in een eigentijdse uitvoering in bewerking van Syrène. Daarnaast hebben Syrène en Rudmer twee nieuwe werken van Bernard van Beurden in dezelfde Franse stijl in première gebracht in 2010. Deze werken staan voor de chansons van toen.

Maar om de ontwikkeling naar het ‘nu’ nog verder door te zetten wordt ook de hulp van slagwerker Mervyn Groot gezocht. Samen met Syrène bracht hij in 2010 een nieuw werk van Chiel Meijering in première. Maar Syrène laat ook zien zelf een goede vertaling van de chanson te maken met hun zangerige saxofoons. Hiervoor worden o.a. repertoirewerken van Gabriël Pierné en Henk Alkema ingezet.

Boekingen van Effacta Productions (guido@effacta.nl)