salvador_dali-galatea_of_the_spheres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Muze, bezing mij…’ Zo klinken de eerste woorden van HomerusOdyssee. Na hem volgden nog vele kunstenaars die muzen aanriepen om inspiratie te krijgen voor ze aan een kunstwerk begonnen, zo ook menig componist. Helaas werd deze bewondering niet altijd beantwoord door het vrouwelijk schoon. Syrène laat in het programma “De Muze” dan ook horen wat componisten op papier kregen in de ban van hun onbereikbare geliefde.

Al in de 14e eeuw werd Guillaume de Machaut eenzaam en verliefd achtergelaten door de meer dan veertig jaar jongere Péronne d’Armentières. Eeuwen later had Frédéric Chopin het ernstig te pakken van de Oekraïense Delfina Potocka. Zij studeerde piano bij hem en de vriendschap duurde Chopins hele leven: twee dagen voor zijn overleden zong ze hem op zijn verzoek toe met een aria van Händel. Eveneens Gabriel Fauré was hevig verliefd, zijn muze was Marianne Viardot. Hij is vier jaar lang door haar aan het lijntje gehouden voor ze eindelijk instemde met zijn huwelijksverzoek. Helaas verbrak ze toch de verloving toen het erop aankwam.

Gelukkig voor u levert al dit hartenleed prachtige muziek op, waarvan u in dit concert getuige zult zijn. Het programma wordt door de vrouwen van Syrène toegelicht met intrigerende teksten, waarbij zij zelf in de huid zullen kruipen van muze of man.

Teksten: Sofie Tseng
Regie-advies: Sanne Zweije

Enkele reacties:
“Fantastisch concert, prachtige klank. Met de mooie teksten is het echt een prachtige performance.”

“Een fantastisch concert. Leuke combinatie met jullie teksten die ook formidabel gebracht werden. Pluim voor de regisseur.”

“Mooie kleuren, soms fluweel. Goede fonds, die teksten vooraf en goed geacteerd. Gefeliciteerd.”

“Wat een prachtig concert! Werkelijk de overteffende trap. Dank.”

Preludes op. 28 (1839), Frédéric Chopin (1810-1849)
Nr. 11, nr. 4, nr. 5, nr.7 en nr. 15
(arr. M. Toxopeus)

Introduction et variations sur une ronde populaire (1936), Gabriel Pierné (1863-1937)

Le voir dit (Het ware verhaal) (1361), Guillaume de Machaut (1300-1377)
– Rondeau 17: Dis et sept cinq
– Ballade 32: Plourez dames
(arr. M. Toxopeus)

Strijkkwartet op. 121 (1923), Gabriel Fauré (1854-1924)
(arr. A. Vrieswijk)