Syrene_legetafel_banner

SAKSOFON I ROSSII

Russische componisten omarmen de sax

Glazunov_by_RepinSyrène geeft een Russisch feestje en viert daarmee de saxofoon. Van prachtige laatromantische muziek van Sergej Rachmaninov, -één van de eerste Russische componisten die de saxofoon gebruikte in zijn symfonische werken-, tot een verborgen juweeltje van vrouwelijke componiste Elena Firsova.
Alexander Glazoenov baseerde zijn ‘Canzona Variée’ op de vorm van het strijkkwartet nadat hij gecharmeerd was geraakt door het saxofoonkwartet tijdens zijn verblijf in Parijs. Syrène zet haar tanden in dit thema met variaties wat wordt gezien als een van de pijlers uit het saxofoonkwartetrepertoire. Spetterend sluitstuk is Modest Moessorgski’sSchilderijen van een tentoonstelling’. Dit werk werd vooral bekend door de orkestratie van Maurice Ravel, waarbij Ravel de altsaxofoon gebruikte. In dit werk haalt Syrène alles uit de kast met een eigen bewerking voor maar liefst acht saxofoons!

Syrène brengt met dit programma tegelijkertijd een toost aan Glazoenov’s 150e verjaardag. Hij kan worden gezien als de meest toonaangevende Russische componist die de saxofoon omarmde. NAZDROVJE!

Lees meer…

RAGTIME CAFÉ

20-Ragtime NightmareIn Syrènes Ragtime Café wordt u verwelkomd met strakke baslijnen, syncopische melodieën en een begeleiding die hierop vooruitloopt of juist achteraangaat, oftewel: ragged time!

Via de ouderwetse draaideur komt u in ons rokerige café in het hartje van New Orleans. Scott Joplin speelt nog op die honkytonk piano in de hoek. George Gershwin en Leonard Bernstein roken een sigaar aan de bar en nemen de klanken in zich op. Maar niet alleen klassieke componisten raken geïnspireerd, ook de jazz ontstaat weldra. Phil Woods ontdekt zijn ware saxofoongeluid na het drinken van een bourbon aan onze stamtafel. Hij schrijft deze klanken helemaal uit op papier.
Er is vooral veel live-muziek in ons café. Allemaal op saxofoon, want: jazz, klassieke muziek met jazzinvloeden én die ‘ragged’ voorloper van de jazz klinken gewoon zo lekker op sax! Ook het moderne, populaire Amerikaanse geluid van filmcomponist Michael Nyman is te gek op saxofoon en zullen we u niet onthouden.

Lees meer…

Friszoet & Stevig

Ieder seizoen stelt Syrène een nieuw programma samen voor de kamermuziekliefhebber die op zoek is naar alle hoeken van het saxofoonlandschap. Het programma wordt samengesteld aan de hand van origineel repertoire, bekende klassiekers, frisse bewerkingen en een stevige uitsmijter.

Lees meer…

Syrène en de Spaanse Smeltkroes

Maria MarínZuid-Spanje kan in cultureel opzicht één grote smeltkroes genoemd worden. De meest uiteenlopende volkeren hebben er namelijk aan bijgedragen: Romeinen, Arabieren, Joden en zigeuners. In dit programma heeft Syrène Saxofoonkwartet de Spaanse flamenco-zangeres en gitariste María Marín Gordillo uitgenodigd om samen op zoek te gaan naar deze versmelting van culturen.

Lees meer…

Prelude Parade

Hoewel gespeeld met de bedoeling het publiek op te warmen en voor te bereiden op het ‘echte’ werk, zijn de mooiste preludes volwaardige en op zichzelf staande stukken en zet Syrène in dit programma de mooiste aller tijden op een rijtje in de Prelude Parade. De preludes van Chopin mogen gezien hun virtuoze aard zeker niet ontbreken en behoren tevens tot de meest moeilijke stukken uit het pianorepertoire. Dat het Syrène Saxofoonkwartet haar hand er niet voor omdraait om niet origineel voor saxofoon geschreven repertoire geheel naar zich toe te trekken en op deze manier bekende werken als de “Regendruppelprelude” en de fameuze “Three Preludes” van Gershwin ten gehore te brengen, blijkt uit deze aaneenschakeling van technische hoogstandjes rondom de prelude. De dames leveren met dit programma een ode aan de prelude, die zich hierbij ontpopt van een amuse in een volledig grand dessert.

Lees meer…