Photo by Heidi de Gier.

Ton sur ton

Syrène Saxophone QuartetDe klankkleur van de saxofoon wordt meestal geassocieerd met jazz, maar menig luisteraar valt in verbazing wanneer hij ontdekt dat Adolphe Sax rond 1840 zijn serie saxofoons heeft uitgevonden voor de klassieke muziek, namelijk om in het reeds bestaande symfonieorkest een brug te slaan tussen het koper en de houtblaasinstrumenten. Dit bleek echter een brug te ver, maar gelukkig heeft de saxofoon – een aantal toevallige glansrollen in het symfonieorkest daargelaten – zich ruim weten te ontwikkelen in de Franse kamermuziek.

Met hun programma Ton sur ton brengen de dames van het Syrène Saxofoonkwartet hun geliefde Franse repertoire ten gehore en kleuren hiermee niet alleen binnen de lijntjes, maar bewijzen dat de verfijndheid en stijl die kenmerkend zijn voor de Franse kamermuziek, zelfs in een bewerking prachtig combineert met de vier saxofoons.

Lees meer…

Premiers Quatuors

Syrène Saxophone quartet - Photo by Heidi de Gier.De saxofoon heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: het instrument is uitgevonden door één enkele man, Adolphe Sax. Waar andere instrumenten zich over een langere tijdsperiode hebben ontwikkeld, bestond de saxofoon de ene dag niet en de volgende dag wel. Maar om met vier saxofoons de kunst van het samenspel te beheersen, dat gaat niet over één nacht ijs! Daarvoor grijpen ook saxofonisten terug op de eeuwenoude tradities rondom het kwartetspel.

Een aantal componisten hebben door de tijd heen het kwartet vormgegeven. Syrène Saxofoonkwartet heeft een aantal van deze belangrijke mijlpalen voor u op een rij gezet. Momenten waarop kwartetspel, voor strijkers of blazers, opnieuw gedefinieerd werd, er een nieuwe weg in werd geslagen. Een reis door de muziekgeschiedenis, op weg naar samenspel op het hoogste niveau.

Lees meer

Water Works

Water Works - photo by Michiel KoorenHet herrijzen van de sirenen uit het water gaat allang niet meer gepaard met een ordinaire slachtpartij. Dat is een mythe. Sterker nog, het is alom bekend dat de Syrènes tegenwoordig de levenskracht letterlijk terugblazen in een ieder die zich door hun klanken laat verleiden.

Omdat ze zich het meest thuis voelen in en op het water, duiken de dames wederom het diepe in en komen boven met een ode aan een van hen meest geliefde componist Georg Friedrich Händel en brengen daarmee een geheel nieuwe benadering van zijn befaamde werk Water Music ten tonele. Omdat water als constant element ogenschijnlijk nooit verandert, maar voortdurend stroomt en in beweging is, vormt het hier de schakel tussen verleden en heden.

Lees meer…

Prelude Parade

Prelude ParadeJe weet het: een eerste indruk kun je maar één keer maken. En dat geldt in feite ook voor de prelude. Hoewel geschreven en gespeeld met de bedoeling het publiek op te warmen en voor te bereiden op het ‘echte’ werk, zijn de mooiste preludes volwaardige en op zichzelf staande stukken.

Syrènes Prelude Parade is een verzameling van een heleboel eerste indrukken. Aan het publiek wordt de vraag gesteld: ,Welke eerste indruk zou u willen dat anderen van u hebben?’ De anekdotes worden verzameld en vormen de inleidingen van de preludes in dit concert. Syrène zet de mooiste aller tijden voor u op een rijtje: de Preludes van Frederic Chopin mogen gezien hun virtuoze aard zeker niet ontbreken en behoren tevens tot de meest moeilijke stukken uit het pianorepertoire. Dat het Syrène Saxofoonkwartet haar hand er niet voor omdraait om niet origineel voor saxofoon geschreven repertoire geheel naar zich toe te trekken en op deze manier bekende werken als de ‘Regendruppelprelude’ en de fameuze ‘Three Preludes’ van George Gershwin ten gehore te brengen, blijkt uit deze aaneenschakeling van technische hoogstandjes. De dames leveren met dit programma een ode aan de prelude, die zich hierbij ontpopt van een amuse in een volledig grand dessert.

Lees meer…

Der Tod und vier Mädchen

Het meesterwerk ‘Der Tod und das Mädchen’ van Franz Schubert inspireerde Syrène tot het maken van een muzikaal programma rondom het thema van vergankelijkheid. Naast hun bewerking van Schuberts strijkkwartet zijn het laatste, nooit voltooide, strijkkwartet van Joseph Haydn en de Funeral sentences for Queen Mary van Henry Purcel te horen. Samen met fotograaf Heidi de Gier gaat Syrène op zoek naar dit aloude thema. Tijdens het concert is een time-lapse fotografie van Heidi te zien op het podium.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Lees meer…

Friszoet & Stevig

Ieder seizoen stelt Syrène een nieuw programma samen voor de kamermuziekliefhebber die op zoek is naar alle hoeken van het saxofoonlandschap. Het programma wordt samengesteld aan de hand van origineel repertoire, bekende klassiekers, frisse bewerkingen en een stevige uitsmijter.

Lees meer…

 

De muze

salvador_dali-galatea_of_the_spheres

‘Muze, bezing mij…’ Zo klinken de eerste woorden van HomerusOdyssee. Na hem volgden nog vele kunstenaars die muzen aanriepen om inspiratie te krijgen voor ze aan een kunstwerk begonnen, zo ook menig componist.

Helaas werd deze bewondering niet altijd beantwoord door het vrouwelijk schoon. Syrène laat in het programma “De Muzen” dan ook horen wat componisten op papier kregen in de ban van hun onbereikbare geliefde.
Al in de 14e eeuw werd Guillaume de Machaut eenzaam en verliefd achtergelaten door de meer dan veertig jaar jongere Péronne d’Armentières. Eeuwen later had Frédéric Chopin het ernstig te pakken van de Oekraïense Delfina Potocka. Zij studeerde piano bij hem en de vriendschap duurde Chopins hele leven: twee dagen voor zijn overleden zong ze hem op zijn verzoek toe met een aria van Händel. Echter, de gesuggereerde erotische brievenwisseling tussen beide bleek een vervalsing. Ook Gabriel Fauré was eveneens hevig verliefd, zijn muze was Marianne Viardot. Hij is vier jaar lang door haar aan het lijntje gehouden voor ze eindelijk instemde met zijn huwelijksverzoek. Helaas verbrak ze toch de verloving toen het erop aankwam.

Gelukkig voor u levert al dit hartenleed prachtige muziek op, waarvan u in dit concert getuige zult zijn. Het programma wordt door de vrouwen van Syrène toegelicht met intrigerende teksten, waarbij zij zelf in de huid zullen kruipen van muze of man.

Lees meer…

SAKSOFON I ROSSII

Russische componisten omarmen de sax

Glazunov_by_RepinSyrène geeft een Russisch feestje en viert daarmee de saxofoon. Van prachtige laatromantische muziek van Sergej Rachmaninov, -één van de eerste Russische componisten die de saxofoon gebruikte in zijn symfonische werken-, tot een verborgen juweeltje van vrouwelijke componiste Elena Firsova.
Alexander Glazoenov baseerde zijn ‘Canzona Variée’ op de vorm van het strijkkwartet nadat hij gecharmeerd was geraakt door het saxofoonkwartet tijdens zijn verblijf in Parijs. Syrène zet haar tanden in dit thema met variaties wat wordt gezien als een van de pijlers uit het saxofoonkwartetrepertoire. Spetterend sluitstuk is Modest Moessorgski’sSchilderijen van een tentoonstelling’. Dit werk werd vooral bekend door de orkestratie van Maurice Ravel, waarbij Ravel de altsaxofoon gebruikte. In dit werk haalt Syrène alles uit de kast met een eigen bewerking voor maar liefst acht saxofoons!

Syrène brengt met dit programma tegelijkertijd een toost aan Glazoenov’s 150e verjaardag. Hij kan worden gezien als de meest toonaangevende Russische componist die de saxofoon omarmde. NAZDROVJE!

Lees meer…

RAGTIME CAFÉ

20-Ragtime NightmareIn Syrènes Ragtime Café wordt u verwelkomd met strakke baslijnen, syncopische melodieën en een begeleiding die hierop vooruitloopt of juist achteraangaat, oftewel: ragged time!

Via de ouderwetse draaideur komt u in ons rokerige café in het hartje van New Orleans. Scott Joplin speelt nog op die honkytonk piano in de hoek. George Gershwin en Leonard Bernstein roken een sigaar aan de bar en nemen de klanken in zich op. Maar niet alleen klassieke componisten raken geïnspireerd, ook de jazz ontstaat weldra. Phil Woods ontdekt zijn ware saxofoongeluid na het drinken van een bourbon aan onze stamtafel. Hij schrijft deze klanken helemaal uit op papier.
Er is vooral veel live-muziek in ons café. Allemaal op saxofoon, want: jazz, klassieke muziek met jazzinvloeden én die ‘ragged’ voorloper van de jazz klinken gewoon zo lekker op sax! Ook het moderne, populaire Amerikaanse geluid van filmcomponist Michael Nyman is te gek op saxofoon en zullen we u niet onthouden.

Lees meer…

Syrène strijkt tegen de haren in: deel I Haydn

haydn,+franz+joseph+-+83+quartets,+volume+3++20+quartets+-+string+quartet+-+edited+by+andreas+moser+and+hugo+dechert+-+edition+peters_

Als eerste ‘niet-strijkersgezelschap’ is het Syrène Saxofoonkwartet aangenomen aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, een unicum. Naast de geweldige verrijking voor hun uitvoeringspraktijk komt Syrène in aanraking met een schat aan repertoire. Een ware ontdekking zijn de strijkkwartetten van Joseph Haydn uitgevoerd door vier saxofoons. ,,Dit is al vaker gedaan, maar nog nooit zoals Syrène”, aldus Hans van den Boom – Radio 4. Tijdens het programma ‘Syrène strijkt tegen de haren in: deel I Haydn’ zult u dit zelf aan den lijve ondervinden.

Lees meer

La Nouvelle Vie

Kom helemaal in de kerststemming met de vier Winterse Sirenen. De dames van het Syrène Saxofoonkwartet maken van uw concert een winterse belevenis. U geniet van de prachtige klassieke muziek van Bach, Tsjaikovski en Saint-Saëns met tussendoor bekende kerstliederen. Het Syrène Saxofoonkwartet verzorgt een sfeervol concert en verzorgt een zeer stijlvolle afsluiting van het jaar.

 

 

 

Hollen & Stilstaan

Syrène Saxofoonkwartet presenteert Hollen & Stilstaan. Een programma dat net zo raast en ruist als het moderne leven, maar ook serene rustmomenten kent. Want muziek laat de tijd voorbijgaan, maar brengt de tijd tegelijk tot stilstand.

De dames laten het publiek mindfull relaxen, om een moment later weer door een achtbaancompositie te sjezen. Ze laten je chillen en rennen voor je leven. En dat alles soms zelfs in hetzelfde stuk. Het is kortom Hollen & Stilstaan met Syrène! Je zou er de tijd haast van vergeten…

Proeflokaal

De dames van Syrène serveren u een muzikaal drankenkabinet. Door middel van een drankenkaart wordt u door het hele saxofoonlandschap geleid. U bent zelf de proever en op interactieve en theatrale wijze wordt het programma samengesteld. De menukaart bevat aperitieven, bieren, wijnen, likeuren en digestieven en bevat het hele muzikale spectrum. En het goede nieuws is: u rijdt zonder probleem weer naar huis…

 

 

Pitch Black

Syrène Saxofoonkwartet heeft voor Festival ZwArt een programma ontwikkeld rondom diens Artist in Residence; JacobTV.

Samen met drummer Henning Luther beweegt Syrène zich van het donker naar het licht, van de duisternis naar de hoop. Op hun pad komen ze niet alleen de muziek van JacobTV tegen, ook hele spannende bewerkingen van de muziek van Frank Zappa. En tussen de werken leiden de stemmen van de Syrènes de luisteraars naar hun heldere bestemming.